Obična prehlada ili polenska alergija?

Obična prehlada ili polenska alergija?

Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice je što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati i nekoliko meseci, mada imaju slične simptome. Iako je sezona gripa iza nas, varljivo i promenljivo vreme u martu i aprilu može dovesti do čestih prehlada i infekcija disajnih puteva,  a sa druge strane, dolazak proleća i početak cvetanja drveća  nose sa sobom i rizik od pojave polenskih alergija.

Sezonske alergije su reakcije organizma na prisustvo polenovih zrna biljaka u vazduhu.  U periodu od meseca februara do meseca maja intenzivno je cvetanje drveća. Polenova zrna su tada u velikoj koncentraciji i simptomi alergijske kijavice su najjači.  Kijanje, zapušen nos, curenje, svrab i crvenilo očiju su tipični simptomi za alergije. Ako je reč o alergiji, kašlja nema, dok je kod prehlade često prisutan i suvi i produktivni kašalj. Blago povišena temperatura je prisutna samo kod prehlade. Obilna nosna sekrecija je prisutna u oba slučaja, ali je kod alergija ta sekrecija  bezbojna i vodenasta. Prehlada uglavnom traje nekoliko dana, najduže dve nedelje, dok alergija redovno traje više nedelja, pa i meseci.

Alergije i astma su najčešće hronične bolesti u Evropi, pa se procenjuje da 80 miliona odraslih (preko 20%) Evropljana pati od nekog tipa alergije. Oko 30-40 odsto dece pati od alergija, ali taj broj je u konstantnom porastu.

Alergijski rinitis, najčešće alergijsko oboljenje, obuhvata 15-30% svetske populacije, a procenat obolelih se povećava iz dana u dan. Blagovremena i pravilna upotreba lekova protiv alergijske kijavice može da spreči pojavu simptoma. Jedno od efikasnih, prirodnih rešenja je i primena homeopatskih lekova za alergije. Ovi lekovi, ne samo što otklanjaju simptome alergije, već se mogu koristiti i preventivno da do pojave simptoma alergije ni ne dođe. Homeopatske lekove protiv alergijske kijavice mogu korstiti i deca od 3 godine, odrasli i stare osobe sa ovim tegobama. Dostupni su u svakoj apoteci i dobijaju se bez recepta.

Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali postoje načini da se drže pod kontrolom. Najbitnije je izbegavanje kontakta sa alergenima. Držati zatvorene prozore u toku sezone, nakon boravka napolju menjati odeću, kupati se i prati kosu što češće, jer polenova zrna koja se  zadržavaju i na odeći, koži i kosi mogu dodatno da iritiraju iako niste napolju.

LinkedInShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>